Minnesgåva

Att ge minnesgåva är samma sak som att samla in pengar till ett välgörande ändamål i den avlidnes namn. Ofta är det till en organisation som har med personens intressen eller dödsfall att göra.

Hur skänker man pengar i minnesgåva?

ge minnesgåva

Att ge minnesgåva eller betala in till en minnesfond gör man lättast själv på nätet hos den fond som efterfrågas. Fonden skickar sen ett gåvobevis till de anhöriga, där det framgår vem eller vilka som har skänkt pengar. Ofta har de anhöriga uppgivit till begravningsbyrån vilken fond som de föredrar att man skänker pengar till. Det kan även stå information i dödsannonsen om minnesgåva och vart du ska sätta in pengar. Många gånger har fonden anknytning till den sjukdom som den avlidne gått bort i eller kanske haft ett engagemang i. Några av de vanligaste minnesfonderna är: Läkare Utan GränserHjärt-LungfondenCancerfonden eller Diabetesfonden. Fler organisationer hittar du hos Frivilligorganisationernas Insamlingsråd eller längre ned på denna sida.

Storleken på gåvan i minnesfonder är vanligtvis i nivå med vad en blombukett eller krans kostar, men alla gåvor är såklart välkomna till organisationernas arbete. Man kan också skänka pengar via ett vanligt 90-konto om man inte vill använda minnesfond vid begravning.

Vart ska jag skicka minnesgåvan?

 1. Minnesgåva ges i första hand direkt till den organisation ni önskar bidra till. Många gånger går det att ge både minnesgåva samt skriva en hälsning via deras hemsida.
 2. Om ni ombeds att uppge adress dit gåvobeviset ska skickas, uppge i första hand de anhörigas adress om ni känner till denna.
 3. Det går också bra att skicka gåvobeviset till oss på Lova Begravningsbyrå på följande adress:

  Lova Begravningsbyrå AB
  Box 163 41
  103 26 Stockholm

  (Det är endast ovan adress vi kan ta emot minnesgåva på, oavsett var i Sverige begravningen äger rum. Observera att det inte går att skicka minnesgåva till någon av våra lokala adresser.)

Organisationer som går att ge minnesgåva till:

ActionAid
Afrikarupperna
Alzheimerfonden
Amnesty International
A Non Smoking Generation
Astma- och Allergiförbundet
Barncancerfonden
BRIS
Cancerfonden
Childhood
Clowner utan gränser
Demensförbundet
Diabetesfonden
Diakonia
Erikshjälpen
Friends
Frälsningsarmén
Hand-in-Hand
Hjärnfonden
Hjärt- och Lungfonden
Läkare utan gränser
Läkarmissionen
Mentor
Min Stora Dag
Operation Smile
Plan Sverige
Prostatacancerförbundet
Reumatikerforbundet
Rädda Barnen
Röda Korset
SOS Barnbyar
Star for Life
Stockholms Stadsmission
Svenska Kyrkans internationella arbete
UNICEF
WWF
Vi Skogen

Läs även mer om blommor som gåva på begravning.

Prata med oss

Har du frågor eller behöver råd, tveka inte att kontakta oss. Vår rådgivning är personlig och kostar inget extra.

Kontakta oss