Ge minnesgåva

Att ge minnesgåva är samma sak som att samla in pengar till ett välgörande ändamål i den avlidnes namn. Ofta är det till en organisation som har med personens intressen eller dödsfall att göra.

Vad menas med att skänka pengar i minnesgåva?

ge minnesgåva

Att ge minnesgåva eller betala in till en minnesfond gör man lättast själv på nätet hos den fond som efterfrågas. Fonden skickar sen ett gåvobevis till de anhöriga, där det framgår vem eller vilka som har skänkt pengar. Ofta har de anhöriga uppgivit till begravningsbyrån vilken fond som de föredrar att man skänker pengar till. Det kan även stå information i dödsannonsen om minnesgåva och vart du ska sätta in pengar. Många gånger har fonden anknytning till den sjukdom som den avlidne gått bort i eller kanske haft ett engagemang i.

Storleken på gåvan i minnesfonder är vanligtvis i nivå med vad en blombukett eller krans kostar, men alla gåvor är såklart välkomna till organisationernas arbete.

Posta helst inte minnesgåvor direkt till Lova Begravningsbyrå då vi inte har möjlighet att administrera dessa i tid för begravningen. Skulle detta ändå önskas är vår centrala postadress oavsett vart i landet begravningen sker:
Lova begravningsbyrå, Box 163 41, 103 26 Stockholm

Hur och vart skänker jag en minnesgåva?

  1. Minnesgåva skänks direkt till den organisation ni önskar bidra till. Många gånger går det att ge både minnesgåva samt skriva en hälsning via respektive organisations hemsida.
  2. Om ni ombeds att uppge adress dit gåvobeviset ska skickas, uppge i första hand de anhörigas adress om ni känner till denna.
  3. Om ni inte har anhörigas adress går det bra att ringa oss så kan vi hjälpa till. Posta helst inte minnesgåvor direkt till Lova Begravningsbyrå då vi inte har möjlighet att administrera dessa i tid för begravningen. Skulle detta ändå önskas är vår centrala postadress oavsett vart i landet begravningen sker:
    Lova begravningsbyrå, Box 163 41, 103 26 Stockholm

Organisationer som går att ge minnesgåva till:

ActionAid
Afrikarupperna
Alzheimerfonden
Amnesty International
A Non Smoking Generation
Astma- och Allergiförbundet
Barncancerfonden
BRIS
Cancerfonden
Childhood foundation
Clowner utan gränser
Demensförbundet
Diabetesfonden
Diakonia
Erikshjälpen
Friends
Frälsningsarmén
Hand-in-Hand
Hjärnfonden
Hjärt- och Lungfonden
Läkare utan gränser
Läkarmissionen
Mentor
Min Stora Dag
Operation Smile
Plan Sverige
Prostatacancerförbundet
Reumatikerforbundet
Rädda Barnen
Röda Korset
SOS Barnbyar
Star for Life
Stockholms Stadsmission
Svenska Kyrkans internationella arbete
UNICEF
WWF
Vi Skogen

Fler organisationer hittar du hos Frivilligorganisationernas Insamlingsråd eller längre ned på denna sida.
Läs även mer om blommor som gåva på begravning.