Planera begravning

Vad ska du tänka på när du planerar en begravning? Vart börjar man någonstans och vilka beslut behöver tas? Det behöver inte vara komplicerat att ordna en begravning. Hos oss på Lova Begravningsbyrå möjliggör vi för anhöriga att planera begravningen precis på det sätt ni föredrar. Du kan planera och beställa en begravning online, via telefon eller i personligt möte. Här kan du läsa steg för steg hur det går till.

Viktigt att känna till när du ska planera en begravning

När någon går bort är det bra att känna till att den avlidne måste vara kremerad eller gravsatt inom 30 dagar från dödsfallet. Stressa inte, ta kontakt med en begravningsbyrå dagarna efter dödsfallet och börja fundera på vad som behöver ordnas med.

Besluta om:

Ibland finns det en begravningsförsäkring som täcker alla kostnader för begravningen. Se efter om den avlidne har tecknat en sådan. Även bra att undersöka om den avlidne varit medlem i Svenska kyrkan då detta har betydelse för vilken typ av begravning som går att ordna. Medlemmar i Svenska kyrkan får kostnadsfritt ha begravningen i kyrkan med präst och organist. Många som inte är medlemmar i Svenska kyrkan väljer en borgerlig begravning. Begravningsavgiften som betalas av alla svenska medborgare finansierar en kostnadsfri gravplats.

Planera begravning – steg för steg

  1.  Beställ begravningen hos oss på Lova Begravningsbyrå per telefon, online eller i personligt möte. Att planera begravning kan kännas ovant och svårt för dig som sörjande. Vi har valt att utveckla en tjänst online där anhöriga får full översikt över produkter, tjänster och priser. Föredrar du att vi träffas personligen istället, på något av våra kontor, går detta också bra. Huvudsaken är att din första kontakt med oss känns bra för dig.
  2. Ta beslut om vilken typ av begravning som ska ordnas, det vill säga är det en borgerlig eller kyrklig begravning som ni vill ha. Vidare tas beslut om kista , eventuell dödsannons, urna, blommor, minnesstund och gravsättning.
  3. En borgerlig begravning leds av en officiant medan en kyrklig begravning leds av en präst. Beroende på vilken typ av begravning ni ska ordna planerar ni själva begravningsceremonin tillsammans med den som ska leda ceremonin.
  4. Vid begravningen kommer en representant från Lova Begravningsbyrå att vara där 1 timme innan för att ställa iordning blommor, tända ljus och förbereda lokalen.
  5. Gravsättning sker antingen i samband med ceremonin eller vid senare tillfälle efter kremation.

Checklista vid begravning

I samband med att du planerar begravning kan  det vara bra att använda vår checklista vid begravning för att få en sammanfattning över vad du bör tänka på samt ta beslut om. Använd denna som ett stöd i din planering och tveka inte att höra av dig till oss om du behöver råd. Vår rådgivning är alltid kostnadsfri.

Läs även vår mer omfattande checklista vid dödsfall.