Defilering – avskedstagande vid kistan eller vid graven
Vid de allra flesta begravningsceremonier sker en så kallad defilering i slutet av ceremonin. Detta är tillfället då alla begravningsdeltagare får möjlighet att ta ett sista avsked framme vid kistan genom att lägga en blomma eller en handbukett. Vid jordbegravning sker defilering ute vid graven och blomman lämnas vanligen på kistan efter att denna sänkts ner i jorden.
Vi rekommenderar alla deltagare att ha med sig en handbukett till begravningen för att kunna delta i defileringen. Att defilera är inget tvång och det går att delta även utan medhavd blomma genom att istället lägga en hand på kistan alternativt bocka eller niga.
Hur går en defilering till?
En defilering sker i slutet av ceremonin. I de allra flesta fall ger representanten från begravningsbyrån tecken när det är dags att börja defilera. Närmast anhöriga går alltid fram först och därefter de som sitter på bänkraden eller sittplatserna bakom. I tur och ordning går alla fram och tar sitt avsked och det sker alltid till vänster om kistan. Här finns inga skrivna regler mer än att avskedet måste hållas kort så att samtliga gäster får möjlighet att ta farväl. Vill du ta ett längre avsked av den avlidne kan du göra detta vid senare tillfälle på gravplatsen.
Vad ska handbuketten innehålla?
Handbukett är benämningen som används vid defilering även om det oftast rör sig om en ensam ros. Ros är den vanligaste blomman att defilera med men det går bra att ha vilken blomma som helst. Om det är känt vilken favoritblomma den avlidne hade kan det kanske vara passande att välja denna. Ibland står närmast anhöriga för inköp av handbuketter som delas ut på begravningen. Kolla gärna med anhöriga direkt eller med begravningsbyrån vad som gäller här.