Gravsten

Gravstenen markerar graven. Här kan släkt och vänner samlas för att minnas den avlidne under lång tid. En gravsten kan bli betydelsefull för många anhöriga och därför är det viktigt att välja med omsorg kring vilken typ av gravsten du vill ha samt vad det ska stå på den.

Gravsten – 5 viktiga fakta att tänka på

  1. gravstenGravsten är inget måste men många anhöriga vill att graven ska vara utmärkt och att det finns ett specifikt minnesmärke att samlas kring.
  2. En helt ny gravsten kräver alltid tillstånd ifrån kyrkogårdsförvaltningen. Detta för att gravstenen skall passa in i det aktuella gravkvarteret både till utseende och text.
  3. Fundera på om det bara ska stå namn, födelse- och dödsdatum på stenen eller om du vill lägga till en versrad eller kortare hälsning. Vanliga hälsningar är “Evigt saknad”, “Vila i frid”, “Vår älskade far/mor”, “Till minne av”, “För alltid i våra hjärtan” eller “Vi glömmer dig aldrig”.
  4. Besök några olika kyrkogårdar för att se hur ett gravkvarter med olika gravstenar kan se ut. Det finns både liggande och stående gravstenar i många olika stentyper. För att underlätta ditt val kan det vara bra att se olika typer av gravstenar på plats i kyrkogårdens miljö.
  5. I väntan på att gravstenen ska bli monterad markeras graven av en enkel gravmarkör.

Olika typer av gravstenar

Det finns många varianter av gravsten. Det vanligaste materialet är stensorter som håller under lång tid, som till exempel granit. Men det finns också minnesmärken i andra material, t ex metall, trä, smide och till och med glas. De kan vara stående eller liggande, höga eller breda.

Det finns ofta lokala regler för hur gravstenen kan se ut. Reglerna skiljer sig mellan de olika begravningsplatserna. Innan man reser en gravsten ansöker man hos kyrkogårdsförvaltningen, och då får man beskriva stenens utseende och mått. Det kan vara en bra idé att besöka gravkvarteret innan man köper en gravsmyckning, för att få en idé om vilka stenar och kors som kyrkogårdsförvaltningen kan tänka sig att godkänna.

Slipningar på gravstenar

gravsten

Gravstenar kan ha olika typer av slipningar. Antingen väljer man en slipning för hela stenen, eller så har man flera olika slipningar på samma sten.

Råhuggen gravsten

Rå yta med mycket av stenens naturliga ojämnheter

Kan kräva lite mer underhåll

Finhuggen gravsten

Jämnare yta med naturlig karaktär

Kan behöva tvättas någon gång om året

Mattslipad gravsten

En slät men matt yta

Lättare att rengöra

Polerad gravsten

Slät och glansig yta

Behöver endast torkas av

Text på gravsten

Förutom den avlidnes namn, födelse- och dödsdatum kan man gärna skriva något som berättar vem den avlidne var. Det kan vara en titel, ett citat eller hälsning från de anhöriga. Texten kan vara förgylld, målad eller i brons. Man kan även fästa en bronsplatta på stenen.

Är det en familjegrav där det inte finns plats för mer text kan man slipa om stenen. Man kan också lägga en ny sten intill den gamla.

Se vårt utbud av gravstenar
Pris på gravsten.
Textkomplettering av befintlig sten.
Montering, underhåll och rengöring av gravsten.