Bårtäcke

Ett bårtäcke är ett tygstycke, vanligen med vacker brodyr, som används för att täcka kistan under begravningsceremonin. Ett bårtäcke går ofta att låna från kyrkan eller kapellet och läggs på kistan istället för blomsterdekoration.

Vad är ett bårtäcke?Ett blått bårtäcke på en kista i en kyrka

Ett bårtäcke är ett vackert tygstycke, ofta med broderad dekor, som används för att omsluta kistan vid begravningsceremonin. Täcket är ett gediget hantverk som ofta specialbeställs från en textilkonstnär. I de flesta kyrkor och kapell finns bårtäcke att låna kostnadsfritt. Bårtäcke ersätter blommor och är vanligt förekommande om kistan är av enklare träslag. Täcket i sig kan vara allt ifrån enfärgat till broderat eller med flaggmotiv.

Bårtäcke istället för kistdekoration

Då ett bårtäcke ofta är dyrbart vill kyrkor och kapell inte att en kistdekoration ska placeras på bårtäcket. Väta eller taggar ifrån rosor kan skada bårtäckets känsliga tyg, därför kombinerar många detta med en sorgdekoration eller begravningskrans som kan placeras bredvid kistan. Fotografi på den avlidne är tillåtet att ställa ovanpå bårtäcket.

Om du väljer att avstå från att köpa en kistdekoration och även vill ha en enklare kista kan ett vackert bårtäcke i ull eller lin bli ett väl så bra alternativ och bidra till en finstämd atmosfär under ceremonin.

När det är dags för defilering läggs handbuketter på en skyddsduk vid huvudänden.

Dekoration på kistan utan bårtäcke

Dekorationen på kistan består oftast av en ståtlig blomsteruppsättning. Kistdekorationer, eller kistblommor som det också kallas, beställs i samband med kistan och sätts ihop av en florist. Om man vill kan man komplettera kistblommor med ett band där man skriver en sista hälsning. Banden finns i olika färger och våra florister hjälper er att matcha färgerna med blommorna. Det går också bra att ställa dit ett fotografi eller något annat som påminner om den avlidne eller har med dennes intressen att göra.

Läs mer om kista vid begravning.