Kondoleans

Kondoleans innebär att man visar deltagande i de anhörigas sorg. Kondolera kan du göra på olika sätt. Det vanligaste är att du skickar blommor eller brev i samband med dödsbeskedet.

Kondoleans – deltagande i sorgen

För att visa sorg och medkänsla för de närmast anhöriga kan man skicka eller lämna över en kondoleans. Kondoleans betyder att man uttrycker sitt deltagande i sorgen. En del väljer att skicka en krans eller sorgdekoration som kondoleans. Huruvida du väljer att kondoleansskicka blommor eller inte bestäms ofta av hur nära du stod den avlidne och det är absolut inget måste. Bra att veta är att blommor som kondoleans inte ersätter handbukett eller en ensam ros som medtages till själva ceremonin. Många väljer att skriva en personlig hälsning som kondoleans med eller utan blommor i anslutning till hälsningen. En hälsning går också bra att skicka som post eller email. Det bör ske innan begravningen har ägt rum.

Kondoleanshälsningar – 10 olika alternativ

Att använda som hälsning i ett brev eller med blommor.

 1. Tack för allt
 2. Tack för alla ljusa minnen
 3. Med varmt deltagande
 4. En sista hälsning
 5. Mina tankar är hos er
 6. Mina djupaste kondoleanser
 7. Ditt minne lever
 8. För alltid i mitt minne
 9. Du finns i mitt hjärta
 10. Vila i frid

Ska man “beklaga sorgen”?

Det vanligaste uttrycket när någon går bort är att beklaga sorgen. Detta uttryck har blivit mer och mer omtvistat de senaste åren då vett- och etikettexperter och språkvetare, Magdalena Ribbing bland annat, menar att det är helt fel att beklaga någons sorg eller att någon sörjer. Istället bör man “beklaga din förlust” alternativt “jag deltar i din sorg”. Det kan vara bra att känna till att det finns många fina alternativ till att beklaga sorgen som vi listar nedan.

Om det känns svårt att uttrycka något med ord kan en handling vara minst lika bra som ord i skrift eller tal. Förslag på handlingar kan vara att komma hem med matlådor eller bullar till den som nyligen genomgått en förlust. Det skulle även kunna vara att erbjuda sig att klippa gräset, gå ut med hunden eller att bjuda på en hemlagad lunch. Något så enkelt som en varm kram kan räcka mer än nog som en deltagande handling.

Att beklaga en förlust – 10 olika alternativ

Att uttrycka när du träffar någon i sorg.

 1. Jag deltar i din sorg
 2. Beklagar din förlust
 3. Jag tänker på dig
 4. Ta hand om dig
 5. Du finns i mina tankar
 6. All omtanke och medkänsla till dig och din familj
 7. Jag förstår att du genomgår en svår tid. Hur kan jag hjälpa till?
 8. Jag finns här för dig
 9. All min omtanke till dig
 10. Varmaste deltagande

Läs mer här om klädsel på begravning och vett och etikett på begravning.

Prata med oss

Har du frågor eller behöver råd, tveka inte att kontakta oss. Vår rådgivning är personlig och kostar inget extra.

Kontakta oss