Barn på begravning

Vid ett dödsfall väcks frågan hos föräldrar huruvida barn ska delta på begravningen eller inte. Vårt råd är att barn bör följa med på begravningen om möjligt. Att förbereda barnet på vad en begravning innebär är dock viktigt och för att underlätta för dig som förälder har vi sammanställt hjälpande information på denna sida gällande barn på begravning.

Barn på begravning – vad bör jag som förälder tänka på?

Att berätta för ett barn att någon nära har gått bort kan kännas svårt. Som förälder vill vi skydda våra barn så långt det går från saker som kan väcka jobbiga och ledsna känslor. Barn hanterar ett sorgbesked mycket bättre än vad vi tror och det är ofta bra att göra barn delaktiga i det som har hänt. Men hur pratar jag om döden med mitt barn? Hur kan jag trösta på bästa sätt? Och är barnet tillräckligt gammalt för att ta hand om den sorg som kan uppkomma i samband med ett dödsfall?

Frågorna är inte helt enkla och det kan vara skönt att förbereda sig på hur du hanterar ditt barn i samband med en närståendes bortgång.

barn på begravningBerätta för barnet om dödsfallet

Sätt dig ned med barnen när du själv är i ett relativt samlat tillstånd utan att för den sakens skull dölja din sorg för barnet. Berätta öppet och ärligt om vad som har hänt. Tänk på att barn ser på saker utan omskrivningar och med en helt annan självklarhet än vad vi vuxna gör. Berätta gärna om din egen sorg och tillåt barnen ställa alla de frågor de kan tänkas ha om livet, döden och vad som händer sen. Tänk på att samtalet aldrig skadar ditt barn utan ger dem bättre förutsättningar till att bearbeta sin egen sorg. Livet består av upp- och nedgångar och ju tidigare vi förbereder våra barn på detta desto bättre.

Berätta vad en begravning är för barnet

Här är det viktigt att förbereda barnet på att de kommer att mötas av många ledsna människor, deras egna föräldrar inkluderat, vilket är helt normalt. Berätta gärna om hur själva ceremonin går till. Vilken roll har prästen/officianten? Hur det går till när man går fram till kistan/urnan och tar avsked? Berätta även vart begravningen kommer att äga rum för barnet. Kanske de har åkt förbi kyrkan eller kapellet tidigare och vet hur det ser ut? En bra idé kan annars vara att ta en tur dit och visa vart begravningen kommer att äga rum.

Finns det en åldersgräns att ta ta hänsyn till gällande barn på begravning?

Ja. Vi rekommenderar att ett spädbarn som ännu inte kan ta in vad som har hänt, har det bättre tillsammans med en barnvakt under begravningen. Detta också av hänsyn till andra sörjande som önskar en lugn och stillsam stund. För övrigt finns det ingen specifik åldersgräns. Som förälder får du ta hänsyn till barnets känslor och behov av att få ta avsked på samma sätt som en vuxen

Fråga barnet om de vill vara med på begravningen

Om barnet säger bestämt nej bör du respektera detta och låta barnet få avstå från begravningen. Om barnet är tveksamt kan du som förälder försöka guida genom att berätta varför det kan vara viktigt att vara med på begravningen. Du kan till exempel förklara att detta är ett tillfälle där du kan säga hej då till morfar/farmor exempelvis.

Hör gärna av dig till oss om du har mer frågor gällande barn på begravning. Vi rekommenderar även att läsa mer på vårdguiden om sorg hos barn och unga.

Har du andra funderingar kring vad du som gäst eller anhörig bör tänka på vid en begravning?

Läs gärna mer om vett och etikett på begravning.

Prata med oss

Har du frågor eller behöver råd, tveka inte att kontakta oss. Vår rådgivning är personlig och kostar inget extra.

Kontakta oss