Gåva blommor

Vackra blommor pryder nästan alla begravningar. Det finns inget rätt och fel när det kommer till färger och typer av blommor, men rosor och vita liljor är vanligast. Enligt vett och etikett tar man med sig en handblomma om man kommer till begravningen, och beställer dessutom en bukett eller krans om man är nära anhörig eller representerar en förening eller klubb.

Handblomma vid begravning

Det är vanligt att man som gäst har med sig en handblomma till begravningen. Det kan vara en enkel ros eller en mindre handbukett. Handblomman läggs på kistan när man tar farväl.

Bukett och krans till begravning 

Man kan även beställa en begravningsbukett eller en begravningskrans. Bukett och krans till begravning beställs av floristen senast ett par dagar före begravningen, och skickas till begravningen för att läggas vid kistan. Flera personer kan gå ihop om en krans eller bukett. Hälsningen som hör till buketten riktas till den avlidne och du kan skriva några ord om er relation på kortet eller bandet.

Dessa blommor till begravning kan ha ett pris långt över tusen kronor. Det kan vara för mycket pengar för många, och man ska inte känna att man måste köpa en bukett eller krans bara för att man är bjuden på begravningen.

Om man inte kan gå på begravningen

Om man inte kan närvara kan man skicka blommor till begravningen, i form av en sorgdekoration eller begravningskrans. Blomsterarrangemang ställs upp vid kistan inför begravningen. Det är vanligt att man beställer ett band till. Där skriver man en sista hälsning eller kondoleans, och såklart vem hälsningen är ifrån.

Förslag till text på begravningsband

Om du har svårt att komma på en text till dina begravningsblommor har vi samlat några enkla hälsningar att inspireras av:

I stor saknad

Ditt minne lever

För alltid i mitt minne

Du finns i mitt hjärta

Tack för allt

Tack för alla ljusa minnen

Tack älskade

Älskad och saknad

En sista hälsning

Ett sista tack och farväl

Till värden för begravningen

Vill du räcka över en kondoleansbukett eller kondoleansblommor till värden eller värdarna för begravningen så kan du skriva att du deltar i sorgen och finns för dem om de behöver någon som ställer upp. Om du står dem mycket nära så kan du skriva ett längre brev till dem och överräcka personligen.

Se vårt utbud av handbuketter och begravningsblommor här.

Prata med oss

Har du frågor eller behöver råd, tveka inte att kontakta oss. Vår rådgivning är personlig och kostar inget extra.

Kontakta oss