Kista

Inför begravningen väljer man om det ska vara en kista eller en urna som man samlas kring. En kista behöver väljas till begravningen även om den avlidne senare ska kremeras.

en kista i ljusblått med text på sidan samt blommor ovanpå

Lag på kista

Även om den avlidna inte ska jordsättas i kista behövs det en kista för transporten och kremeringen. Det är det lag på i Sverige. Vid direktkremering köper man en enklare kremeringskista.

Minnessaker i kistan

Vid svepningen, eller kistläggningen som det också kallas, bäddas den avlidne ner i kistan i de kläder och på det sätt som anhöriga bestämt. Den som vill kan lägga någon minnessak i kistan, kanske ett brev, foto, eller något annat personligt.

Dekoration på begravningskista

Dekorationen på kistan består oftast av en ståtlig blomsteruppsättning. Kistdekorationer, eller kistblommor som det också kallas, beställs i samband med kistan och sätts ihop av en florist. Om man vill kan man komplettera kistblommor med ett band där man skriver en sista hälsning. Banden finns i olika färger och våra florister hjälper er att matcha färgerna med blommorna.

Det går också bra att ställa dit ett fotografi eller något annat som påminner om den avlidne.

I de flesta församlingar och kapell finns det ett bårtäcke att låna. Ett bårtäcke är en vacker textil som används för att drapera kistan. Ofta väljer anhöriga att använda bårtäcke om kistan är av ett enklare slag. Blommor får oftast inte ligga direkt på täcket eftersom det kan skada tyget, men det är tillåtet att ställa dit ett fotografi. Handbuketter läggs på en skyddsduk vid huvudänden. Man kan också sy och använda ett eget bårtäcke, och då får man såklart lägga blommor på.

Gäster till begravningen kan skicka eller ta med sig blomdekorationer såsom sorgbukett, begravningskrans eller handbukett. Ofta lägger gästerna en enkel blomma ovanpå kistan som en del av ceremonin.

Typer av kistor

Vilken kista ska man välja till en begravning? Frågan är lika enkel som svår. Det finns kistor i många material, färger, utföranden och prisklasser. Det finns också miljövänliga kistor. Den klassiska kistan är en träkista i ek, furu eller björk.

I Sverige är det ovanligt med öppna kistor vid begravningen, men det finns inget formellt hinder för detta. Väljer man öppen kista kan man också välja att balsamera kroppen.

Specialkistor

Om man vill kan man beställa unika kistor i stål, brons, koppar och till och med i glas. Unikt utformade kistor kan dock bli mycket dyra eftersom tillverkningstiden är kort. Istället kan man välja en standardkista som man dekorerar med en målning om man vill ha något unikt.

På senare år har det även börjat tillverkas kistor i wellpapp av återvunnet papper. De används oftast för direktkremering, det vill säga när man väljer att inte ha någon begravningsceremoni.

Standardmåttet på en begravningskista är 200 x 65 x 50. Är den avlidne längre än 195 cm eller kraftigt byggd kan du ringa oss för specialbeställning.