Bårtransport

Bårtransport eller bårhämtning till det lokala sjukhusets bårhus alternativt bisättningslokal behövs alltid om dödsfallets sker i hemmet eller på ett vårdboende. Beroende på vart den avlidne bor är det antingen begravningsbyrån eller landstinget som sköter denna transport. Även om bårtransport behöver beställas snarast möjligt är det viktigt att ni som anhöriga hinner ta ett stillsamt avsked innan det är dags att ta kontakt med begravningsbyrån.

Bårtransport – steg för stegbårtransport

  1. Vid dödsfall i hemmet eller på vårdboende behöver en läkare tillkallas för att konstatera dödsfallet. Läkaren utför sedan ett dödsbevis samt ett intyg om dödsorsak.
  2. Innan det är dags att beställa bårtransport är det viktigt att finna tid för sista avsked för dig som anhörig. Stunden för avsked är en viktig del i sorgbearbetningen, ta er tid och känn ingen stress. Om ni önskar visning och avsked vid ett senare tillfälle, efter själva kistläggningen, går detta att ordna i bisättningslokalen eller på speciellt visningsrum på bårhuset.
  3. Beroende på vart den avlidne bor i Sverige sköts bårtransport antingen av landstinget eller av en begravningsbyrå. Börja med att ringa en begravningsbyrå för att få veta vad som gäller för er.
  4. Den begravningsbyrå som anlitas för bårtransporten behöver inte vara samma som ni sedan ger förtroende att sköta begravningen.
  5. Det kan vara bra att ta reda på kostnad för bårtransporten när ni pratar med begravningsbyrån eller sjukvården. I vissa fall står kommunen för kostnaden. I andra fall är det dödsboet som betalar. Det kan vara skönt att få en uppfattning om kostnader direkt och därmed slippa överraskningar.

Vad kostar en bårtransport?

På Lova Begravningsbyrå kostar en bårtransport 2 500 kr. I de fall där total transportsträcka överstiger 10 mil från närmaste tätort tillkommer en kostnad på 100 kr/mil utöver den fasta kostnaden om 2 500 kr. Kontakta gärna oss på 010 33 33 623 för offert.

Prata med oss

Har du frågor eller behöver råd, tveka inte att kontakta oss. Vår rådgivning är personlig och kostar inget extra.

Kontakta oss