Begravningspsalmer

Begravningspsalmer är ett vanligt musikaliskt inslag på en begravning och bidrar till en vacker stämning. Psalmer är obligatoriskt på kyrkliga begravningar men förekommer även på borgerliga.

Begravningspsalmer på kyrkliga begravningar

Begravningspsalmer är obligatoriskt vid en kyrklig begravning som hålls enligt Svenska kyrkans ordning. Alla psalmer finns att hitta i Svenska kyrkans psalmbok och det finns många vackra att välja på. På en kyrklig begravning sjunger man vanligen 2-3 psalmer. Man inleder och avslutar med en psalm och ibland har man en psalm i mitten av ceremonin också. Många har även annan musik eller sång utöver de obligatoriska psalmerna. Ingångsmusiken vid begravningen liksom valda psalmer spelas på orgel av en organist, som alltid finns på plats vid en kyrklig begravning.

Vilka psalmer som ska sjungas vid ceremonin bestämmer ni i mötet med prästen, innan begravningen äger rum. De psalmer som väljs kommer att stå uppskrivna på en tavla framme vid altaret. På så sätt kan alla deltagare på begravningen enkelt se vilka psalmer som ska sjungas under ceremonin. Psalmböcker delas vanligen ut av Lova Begravningsbyrås representant innan  begravningen börjar.

Lyssna gärna på några av de vanligaste begravningspsalmerna i spellistan nedan från Spotify.

7 vanliga begravningspsalmer

Bild på den svenska psalmboken

Härlig är jorden – Psalm 297

Blott en dag, ett ögonblick i sänder – Psalm 249

Bred dina vida vingar – Psalm 190

Var inte rädd – Psalm 256

Oändlig nåd (Amazing Grace) – Psalm 231

Tryggare kan ingen vara – Psalm 248

Guds kärlek är som stranden – Psalm 289

 

Går det att ha psalmer på en borgerlig begravning?

Psalmer är vanligt förekommande även på en borgerlig begravning, utan religiösa förtecken. Många tycker inte att det gör något att psalmerna har ett kristet budskap utan väljer dessa för att det är vackra och skapar en rofylld stämning. En borgerlig begravning följer ingen särskild ordning och de anhöriga är fria att välja musik och innehåll enligt egna önskemål.

Läs mer här om begravningsmusik.

Prata med oss

Har du frågor eller behöver råd, tveka inte att kontakta oss. Vår rådgivning är personlig och kostar inget extra.

Kontakta oss