Livesänd begravningsceremoni

Till följd av covid 19 upplever anhöriga en extra orolig tid just nu. För att bidra till att undvika stora begravningsceremonier möjliggör vi nu att närvara på begravningen online. De som inte har möjlighet att delta kan nu sitta hemma och se hela ceremonin från datorn eller telefonen.

Livesänd begravning – följ ceremonin online

livesänd begravningDet är många personer som är oroliga och inte vill deltaga fysiskt på en begravning för tillfället. Från och med den 29 mars 2020 beslutades att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har ett tak på antal deltagare. Beslutet fattades av regeringen och omfattar även begravningar. Orsaken är att begränsa smittspridningen av covid-19. Många församlingar inom Svenska kyrkan har dock bestämt ett lägre antal en det som rekommenderas för hur många personer som får närvara vid en begravningen eller vistas i kyrkans lokaler.

Många anhöriga vänder sig till oss för råd kring hur man ska tänka gällande Covid 19 och begravningsceremonin. För oss är det viktigt att de som vill delta på begravningen också ska få göra det. Därför möjliggör vi nu livesänd begravning där alla som vill får möjlighet att vara med vid avskedet av en nära vän eller familjemedlem.

Vad innebär det att sända ceremonin live?

Att sända en begravning live via internet (streama) är inte mer annorlunda än att se ett kungligt bröllop eller ett sportevent i direktsändning hemifrån. Genom att filma begravningen kan du låta anhöriga, släkt och vänner deltaga i begravningen fast på distans, via mobiltelefon eller dator.

Så här går det till:

 1. Vi filmar begravningen på plats med en mobilkamera och börjar sedan att sända direkt från begravningen.
 2. De som vill delta hemifrån går in på en länk via Lova begravnings webbsida och kan enkelt följa sändningen från sin egen telefon eller dator.
 3. Vill anhöriga ha den streamade filmen efteråt kan vi även spela in begravningen.

Tjänsten kostar 6 000 kr. I detta ingår att vi sköter allt tekniskt på plats. Du som anhörig kommer även att få tydliga instruktioner från oss avsett för dem som vill delta på begravningen via länk. Efteråt skickar vi dig en kopia på inspelningen om du så önskar.

Tjänsten kommer finnas tillgänglig även efter den svåra stund vi nu genomgår.

Tveka inte att kontakta någon av våra rådgivare för mer information.

Frågor och svar gällande begravningar och Covid 19

 1. Bör jag skjuta på begravningen eller genomföra som planerat?
  Enligt begravningslagen ska en kremation eller jordbegravning ske inom 30 dagar efter dödsdatum. Ett alternativ är att ordna en akt med urna om du vill ha begravningen längre fram. Det går bra att vänta upp till ett år efter begravningen på att gravsätta askan/urnan.
 2. Om dödsorsaken är Covid 19 kan jag ändå få en visning av den avlidne?
  Det beror på. På grund av smittorisk även efter dödsfallet genomför vissa sjukhus fortfarande inte visningar. Vi besvarar gärna vad som gäller i varje enskilt fall.
 3. Kan jag ha en minnesstund efter begravningen?
  Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör följas gällande minnesstund och generella sammankomster. Många av församlingarnas lokaler är i dagsläget stängda för minnesstund. Kontakta gärna oss för alternativa lösningar.
 4. Vad bör jag tänka på som deltagare på en begravning i dagsläget? 
  Även här bör Folkhälsomyndighetens rekommendationer följas. Stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom, håll avstånd samt tvätta händerna noggrant.

 

Prata med oss

Har du frågor eller behöver råd, tveka inte att kontakta oss. Vår rådgivning är personlig och kostar inget extra.

Kontakta oss