Planera sin egen begravning

I Livsarkivet kan du enkelt planera din egen begravning och uppge specifika önskemål gällande alltifrån val av begravningsbyrå till gravsättning. Du kan även ladda upp viktiga dokument såsom testamente som tillgängliggörs för dina anhöriga efter din död. Det är kostnadsfritt och du kan när som helst logga in och uppdatera informationen. Allt sparas säkert och tryggt online.

Planera sin egen begravningplanera sin egen begravning

Att börja tänka på den dag du själv inte finns i livet längre och således fundera över vilken begravning du vill ha kan kännas främmande och olustigt. Av erfarenhet vet vi att information om dina önskningar är viktigt för de närmast anhöriga.

Den information du väljer att uppge bestämmer du helt själv. Det kan vara önskemål om vart du vill gravsättas, om det ska vara en präst som håller i ceremonin eller om du inte önskar någon ceremoni alls utan istället en direktkremation. En del väljer även att lägga in övrigt såsom vad som ska hända med ett eventuellt husdjur, vart du förvarar ett älskat smycke eller någon viktig nyckel. Även uppladdning av viktiga dokument såsom testamente kan vara sådant som kan hjälpa anhöriga att bringa klarhet i det du önskar efter din död. Många väljer även att lämna viktig information kring hur du vill ha det om du skulle bli så allvarligt sjuk att du varken kan meddela dig själv eller bo kvar hemma.

5 viktiga saker att tänka på när du planerar din egen begravning

  1. Begravningsceremonin. Vilken typ av begravning önskar du? Ska den vara borgerlig eller kyrklig eller önskar du ingen ceremoni alls och således en direktkremation?
  2. Gravsättning. När begravningen är genomförd ska platsen för sista vilan utses. Tänk igenom vilka olika typer av gravsättningar det finns och fundera på vilken plats och på vilket sätt du själv vill begravas.
  3. Minnesstund. Efter begravningen finns det möjlighet att samlas en stund och tillsammans minnas den som gått bort. Vilken typ av minnesstund skulle du vilja att det bjöds på vid din begravning? Ska det vara sedvanligt begravningskaffe eller kanske en finare middag med dina favoriträtter? Fundera även igenom om du önskar många gäster på plats eller endast den närmaste familjen.
  4. Testamente. Är det klart och tydligt vem som ska ärva dig eller finns det skäl att upprätta ett testamente? Detta kan vara viktigt för att undvika osämja bland efterlevande. Kontakta gärna oss för att boka in en tid med någon av jurister som kan hjälpa dig att upprätta ett testamente.
  5. Arkivera dina önskemål. Var noga med att spara dina önskemål på ett säkert och tryggt sätt. Använd gärna Lova Begravningsbyrås Livsarkiv för säker planering av din egen begravning.

Vad är Livsarkivet och hur fungerar det?

På Lova Begravningsbyrå kan du spara dina önskemål i Livsarkivet. Här kan du både ladda upp dokument samt planera för din egen begravning.

Så här fungerar Livsarkivet:

  1. Livsarkivet börjar med sidan om jag blir allvarligt sjuk som berör om du mitt i livet skulle bli beroende av andra människors vård och omsorg. Här kan du lämna värdefulla upplysningar om dig själv som underlättar för människor runt omkring dig. Här kan du även säkerställa att din liv blir så bra som möjligt givet sjukdomstillstånd.
  2. Därefter kommer sidan mina dokument. Där lämnar du information om det finns testamente och andra viktiga handlingar såsom försäkringar etc.
  3. Mina önskemål handlar om hur du själv önskar ha din begravning.
  4. Det praktiska – här kan du uppge om du önskar att någon speciell begravningsbyrå tar hand om din begravning. Du uppger även vilka efterlevande som du vill ska ordna din begravning samt verkställa ditt livsarkiv. Här är det mycket viktigt att du anger vilka efterlevande som ska kontaktas.
  5. Sista steget i livsarkivet tar upp hur du ställer dig till organdonation och obduktion.

Du behöver inte fylla i allt på en gång utan det går att logga in närsomhelst för att komplettera. Varje gång du har ändrar något så sparas det automatiskt.

Du behöver BankID för att fylla i ett Livsarkiv på nätet. Om du inte har BankID på din mobiltelefon eller på din dator så kan du tyvärr av säkerhetsskäl inte använda vår digitala tjänst.

Prata med oss

Har du frågor eller behöver råd, tveka inte att kontakta oss. Vår rådgivning är personlig och kostar inget extra.

Kontakta oss