Begravningsblommor

Blommor är ett vackert inslag i begravningen och bidrar till en fin och personlig stämning under ceremonin. Det kan vara klassiska snittblommor eller mer vilda arrangemang. Vanligtvis beställer man blommor via begravningsbyrån i samband med att man beställer begravningen.

Vilka typer av begravningsblommor ska man välja?

Blommor gör begravningen mer personlig. Förr i tiden var vita liljor och nejlikor förknippade med begravningar, men idag står valet helt fritt. Vilken typ av blommor, färger och arrangemang är därför ett personligt val. Man kan välja efter säsong, typ av lokal, den avlidnes favoritblommor, eller färg på kista eller urna.

begravningsblommor

Det finns många kreativa och personliga blomsterdekorationer. De kan vara arrangerade i former såsom ett hjärta, se vildvuxna ut, täcka nästan hela kistan eller vara små men smakfulla.

Man kan också välja en annan dekoration än blommor, t ex om den avlidne hade en kär hobby eller spelade ett instrument. Ett foto är också en vanlig dekoration på begravning.

Blommor till kistan

Blomsterarrangemang som pryder en kista kallas kistdekoration eller kistbukett. De monteras av en florist på kistan innan ceremonin, och är gjorda för att vara fräscha och sitta på plats under hela begravningen. Kistdekoration beställs i samband med kistan.

Om man väljer att ha ett bårtäcke som man lånat från kyrkan eller kapellet är det oftast inte tillåtet att ha en kistdekoration. Det kan skada tyget med taggar eller väta.

Blommor till urnan

Blomsterarrangemang till urna kallas urndekoration. Ibland är de formade som kransar runt urnan, och då kan de kallas urnkransar. Det är vanligt att urnan står på ett bord under begravningen, och då kan man välja att dekorera hela bordet med ett vackert blomsterarrangemang.

Sorgbuketter och kransar

Sorgbuketter och sorgkransar är ofta ett större blomsterarrangemang som står framme vid kistan under ceremonin. De kan antingen komplettera kistdekorationen eller urndekorationen, eller vara det enda blomstervalet. Även gäster till begravningen kan beställa buketter och kransar.

Band till blomsterdekorationer

Ett band till blommorna kan förstärka arrangemanget ytterligare. Ett band består av två delar. På den ena står en hälsning till den avlidne, och på den andra står vilka som hälsar. Hälsningen är ofta kort. Några exempel är:

Älskad – Saknad

Du var mitt allt

Ett sista farväl

Tack för allt

En sista hälsning

Farväl älskade (+ förnamn eller mamma, pappa…)

Vi saknar dig

Blommor till lokalen

Om man vill kan man även pryda kyrkan eller kapellet med den avlidnes favoritblommor. Man väljer såklart själv om man vill plocka och dekorera själv, eller ta hjälp av en duktig florist som skapar vackra blomsteruppsättningar.

Se våra olika blomsterarrangemang och utbud av begravningsblommor.