Minnesstund

När man samlas efter begravningsceremonin kallas det minnesstund. Det är de anhöriga själva som bestämmer om man ska ha en minnesstund, hur minnesstunden ska vara, vilka som ska bjudas in och på vilket sätt. På minnesstunden finns tid för samvaro, samtal och minnen. Man kan hålla begravningstal eller på annat sätt hedra den avlidne.

Minnestund efter begravningsceremonin

Minnesstund sker i regel efter begravningsceremonin. Detta är ett tillfälle då anhöriga, övrig släkt och vänner kan sitta ner och tillsammans samtala om den avlidne samt dela minnen med varandra. Ofta i samband med enklare förtäring. Att samlas efteråt brukar bli en betydelsefull stund och även en viktig del i sorgbearbetningen.

Vad bör man som anhörig tänka på när minnesstunden ska ordnas? På Lova Begravningsbyrå planerar vi minnesstunden tillsammans med anhöriga. För att det ska bli så fint och minnesvärt som möjligt brukar det vara bra att utgå från nedan punkter.

Kaffe och kaka på minnestund

Att planera en minnesstund – checklista:

  1. Lokal för minnesstund
    Minnesstund har man oftast på en restaurang, på ett café eller hemma hos någon anhörig. Har begravningen varit kyrklig är det vanligt att man samlas i församlingshemmet.
  2. Dekoration till minnesstund
    Det är vanligt med en enklare dekoration i lokalen, som t ex ett bord med blommor och ett foto på den avlidne. En del väljer att ha ett minnesbord med gästbok där gästerna kan skriva om sina minnen och sin sorg. På detta bord kan även minnesgåvor placeras.
  3. Mat på minnesstund
    Ofta bjuder man på en bit att äta på en minnesstund. Det kan röra sig om hembakad fika, smörgåstårta eller en stor middag. Kanske väljer man en kaka som den avlidne tyckt särskilt mycket om eller dennes favoriträtt. Det finns egentligen inga rätt eller fel gällande mat/dryck. Vilken förtäring som bjuds på har ofta att göra med när på dagen begravningen hålls. Om begravningen är på förmiddagen kan enklare lunch såsom smörgåstårta vara ett bra alternativ.  En begravning på eftermiddagen följs vanligen av kaffe med kaka. Se olika alternativ här för mat/kaka på minnesstund.
  4. Tal eller sång på minnesstund
    Ibland vill nära anhöriga eller vänner hålla ett minnestal eller läsa upp en dikt under minnesstunden. Detta är ofta ett fint och minnesvärt inslag. Är det många gäster och mer än ett eller två tal kan det vara bra att välja någon som är ansvarig för att administrera när detta ska ske under minnesstunden. Samma sak gäller vid sång/musikframträdanden.
  5. Ta hjälp av catering
    Minnesstunden är i första hand ett tillfälle för reflektion, sorgbearbetning och samvaro med övriga sörjande. Att som anhörig behöva ansvara för minnesstunden kan vara tungt och innebära en extra börda ovanpå allt annat man går igenom. Vår rekommendation är att ta hjälp av en cateringfirma som levererar all mat och dessutom sköter dukning, servering samt efterföljande disk och städning. Det finns många bra cateringföretag som är vana vid att ordna fina minnesstunder. Här kan vi hjälpa till med kontakt.
  6. Bjud in till minnesstund
    Vanligen annonserar man tid och plats för minnesstund i samband med dödsannonsen i tidningen. Alternativ är att bjuda in personligen. Vi på Lova Begravningsbyrå hjälper gärna till att hantera anmälningar från de som önskar närvara.

Kontakta oss om du behöver förslag på menyer.