Avsluta sociala medier vid dödsfall

Facebook, Googlekonton, Twitter och bloggar, de sociala medierna är numera en stor del av våra liv och vårt sociala umgänge online tar allt mer tid. Här delar vi bilder, de viktigaste händelserna i livet och våra allra käraste minnen. Någon gång kommer vi uppdatera vår digitala identitet för sista gången. Många ställer sig frågan vad som egentligen händer med all information. Och vad vill vi ska hända?

Vad händer med olika konton på sociala medier vid dödsfall?

Avsluta sociala medier vid dödsfall

Idag har de flesta människor en identitet online likväl som en i verkliga livet. Det kan vara allt ifrån email-konton till Facebook och olika delningstjänster för foton. Till skillnad från bank och andra institut får de digitala medierna ingen notis om när någon går bort. Det är många gånger upp till de anhöriga själva att antingen be företaget ifråga om att få kontot avslutat eller i de fall det går göra om till en minnessida.

För många är det en viktig del i sorgarbetet att även hantera personens digitala närvaro. Att tänka igenom vad som ska hända med de olika kontona kan också vara bra att göra så man inte ångrar sig när väl kontot är raderat. Som anhörig kanske du vill ha kvar en blogg eller annan webbsida som minne och inte stänga ner dem helt? Oavsett vad du väljer att göra kan det vara skönt att gå igenom och få kontroll över vad som finns kvar online, efter den som gått bort.

Hur går jag tillväga för att avsluta sociala medier vid dödsfall?

Om du som anhörig önskar stänga ner email eller sociala medier är det enklaste att höra av sig till respektive företag som tillhandahåller tjänsten och sedan följa instruktionerna där. Om du vill ha hjälp med denna uppgift kan vi sköta all administration samt nedstängning av de konton du önskar. I de fall det går, skapar vi en mapp med innehåll och bilder från din anhörigs olika konton online och skickar till dig. Bra att känna till är att de flesta sociala nätverk inte lämnar ut kontoinnehåll från en avliden persons konto. Facebook kan exempelvis göra om en profil till en minnessida där nära och kära kan minnas den som dött och således finns innehållet kvar på personens profil.

De sociala medier vi kan hjälpa till med i första hand är Facebook, Googlekonton (Gmail, Blogger, YouTube), Twitter, Linkedin, Instagram och olika bloggplattformar. Om du har andra konton du behöver hjälp med, meddela oss så undersöker vi saken.

Vill du ha hjälp med att avsluta sociala medier vid ett dödsfall? Lägg till denna tjänst när du beställer en begravning hos oss.