Pris på gravsten

Pris på gravsten varierar beroende på stensort, textmängd samt storlek på gravstenen. En gravsten tillverkas och monteras av ett stenhuggeri som ofta har många olika modeller och stensorter att välja på. Läs mer här om vad en gravsten kostar.

Pris på gravsten – vad är vanligt?pris på gravsten

Priset på en gravsten varierar mycket beroende på storlek, material, form och gravyr. Att slipa om en begagnad sten kan vara ett mer prisvärt alternativ än att köpa en ny sten. En del kyrkogårdsförvaltningar har lager med begagnade gravstenar från gravar vars gravrätt löpt ut. Här kan du som anhörig hitta en gravsten från ett par hundralappar och uppåt.

Vanligtvis är gravstenen det sista som kommer på plats, då leveranstiden för gravstenar kan vara 8-12 veckor. Montering och underhåll betalas av dödsboet.

Pris på gravstenar varierar beroende på stensort, textmängd samt storlek på gravstenen. Den billigaste gravstenen går att få för cirka 7 000 kr. Normal kostnad är 10 000 – 25 000 kr men det finns gravstenar som kostar så mycket som 100 000 – 200 000 kr. Se utbud och pris på gravstenar här.

Vi samarbetar med Edurus stenhuggeri som har ett stort utbud av olika stensorter och modeller. Det kan vara bra att tänka på att egen design är betydligt dyrare än att utgå från de stenar som finns i stenhuggarens katalog. Om en befintlig modell väljs går det att anpassa stenen för att göra den mer personlig och unik.

Textkomplettering eller omslipning av befintlig gravsten

I de fall det finns en familjegrav räcker det med textkomplettering av befintlig sten vilket kostar cirka 5 000 kr. Om gravstenen är gammal eller varit utsatt för hårt slitage kan en omslipning bli aktuellt efter en tid. En omslipning och ny montering kostar 7 000-8 000 kr. Vid gravsättning i familjegrav, när textkomplettering ändå ska göras, passar många anhöriga på att renovera/fylla i befintliga namn.

Vad ska jag tänka på när jag väljer gravsten?

Läs mer här om montering, underhåll och rengöring av gravsten.