Begravningsbyråns uppgift

I allmänhet är det först efter dödsbudet man kan börja planera för begravningen. Tidigare erfarenhet av att ordna begravning kanske inte finns och många frågor dyker upp. Du har tid på dig att ordna begravningen och behöver därför inte ta några förhastade beslut. Tag kontakt med begravningsbyrån i lugn och ro.

Före begravningen

En logga med lova begravning och ett träd bredvid

Det är de anhöriga som ansvarar för att den avlidne ska begravas. Planeringen av begravningen görs oftast tillsammans med en begravningsbyrå. Om det är en kristen begravning planerar man även tillsammans med församlingens präst.

Jordbegravning eller kremering

Det första att ta ställning till är om man vill ha en jordbegravning eller om kroppen ska kremeras. Av alla som avlider i Sverige begravs ungefär var femte i jord. Vidare ska man planera om man vill ha en stor eller liten begravning, var begravningen ska äga rum och såklart på vilket sätt.

Vad gör begravningsbyrån?

Begravningsbyrån arrangerar allt det praktiska kring begravningen. Vi ordnar t ex med kistläggning, transport, bokningar av lokaler, bokning av officiant och blomsterarrangemang. Vi hjälper till med dödsannons och begravningsprogram. Hos oss beställer du öven kista, urna och gravsten. Tänk på att priset för en begravning varierar mycket från byrå till byrå. Läs mer här om kostnad för begravning

Efter begravningen

Efter begravningsceremonin kvarstår gravsättning eller urnsättning, tackkort, dödsbo och handläggning av juridiska dokument såsom bouppteckning och arvskifte. Även i dessa frågor kan en begravningsbyrå hjälpa till med allt det praktiska.

Jordbegravning eller urnsättning

Efter begravning och minnesstund väntar jordbegravning eller kremering av kistan. Vissa kan välja att ha jordsättning som en del av begravningen, men det är vanligare att den sker i efterhand. Jordbegravning innebär att kistan med den avlidne sänks ner i en grav. Vid kremering sprider man askan i en minnesceremoni eller gravsätter urnan några veckor efter begravningen. I dag kremeras ca fyra av fem avlidna.

Det jordiska

Förutom begravning och gravsättning eller urnsättning finns det andra saker för de anhöriga att ordna med. Dödsboet ska hanteras, arv ska delas upp och fastigheter ska städas ur. Vi på Lova kan hjälpa till med bouppteckning, jurister och städning. Kontakta oss om du behöver hjälp eller råd.

Använd gärna vår checklista för begravning. 

Prata med oss

Har du frågor eller behöver råd, tveka inte att kontakta oss. Vår rådgivning är personlig och kostar inget extra.

Kontakta oss