Präst vid begravning – så här går det till
Präst vid begravning tillsammans med kyrka/kapell och organist ingår alltid vid kyrkliga begravningar. Efter att ni har beställt begravningen hos oss på Lova Begravningsbyrå kommer ni att bli kontaktade av den präst som önskas, alternativ tilldelas av den församling dit den avlidne tillhört. Det är med prästen ni planerar och diskuterar allt gällande begravningsceremonin.
Vad handlar mötet med prästen om?
- Prästen hör vanligen av sig till er och bokar in ett möte på kontor, hemma hos er eller per telefon.
- Till stor del handlar mötet om att prästen får möjlighet att ställa frågor om den avlidnes liv till er anhöriga. Ni kan till exempel berätta om den avlidnes personlighet, yrkesliv, familjeliv och fritidsintressen samt övriga engagemang. Ni bestämmer naturligtvis själva vad ni väljer att ta upp med prästen. Att prästen får veta vem den avlidne var som person bidrar ofta till att skapa en personlig och minnesvärd begravningsceremoni.
- Detta samtal ligger även till grund för det så kallade griftetalet, det vill säga prästens tal om den avlidne som han håller på begravningsceremonin.
- På mötet bestämmer ni också vilken eventuell begravningsmusik som ska spelas. Vid en kyrklig begravning är 2-3 psalmer obligatoriskt och utöver det vill många även ha en solist eller musiker. Prästen hjälper er att välja ut lämpliga psalmer. Lyssna gärna på vanliga begravningspsalmer här.
Vem leder en borgerlig begravning?
Officiant kallas den person som leder den borgerliga begravningsceremonin. Denna person kan i princip vara vem som helst, alltifrån en vän, släkting eller någon som har vana att vara officiant. På Lova begravningsbyrå arbetar vi med många duktiga officianter. Även vissa kommuner har officianter som går bra att anlita till en borgerlig begravning. En officiant bekostas alltid av dödsboet. Detta skiljer sig från en präst som Svenska kyrkan står för och du betalar via kyrkoskatten, en skatt alla medlemmar i svenska kyrkan betalar.