Gravsten

Gravstenen markerar graven. Här kan släkt och vänner samlas för att minnas den avlidne under lång tid.

Typer av gravsten

Det finns många varianter av gravsten. Det vanligaste materialet är stensorter som håller under lång tid, som till exempel granit. Men det finns också minnesmärken i andra material, t ex metall, trä, smide och till och med glas. De kan vara stående eller liggande, höga eller breda.

Det finns ofta lokala regler för hur gravstenen kan se ut. Reglerna skiljer sig mellan de olika begravningsplatserna. Innan man reser en gravsten ansöker man hos kyrkogårdsförvaltningen, och då får man beskriva stenens utseende och mått. Det kan vara en bra idé att besöka gravkvarteret innan man köper en gravsmyckning, för att få en idé om vilka stenar och kors som kyrkogårdsförvaltningen kan tänka sig att godkänna.

Slipningar

Gravstenar kan ha olika typer av slipningar. Antingen väljer man en slipning för hela stenen, eller så har man flera olika slipningar på samma sten.

Råhugget

Rå yta med mycket av stenens naturliga ojämnheter

Kan kräva lite mer underhåll

Finhugget

Jämnare yta med naturlig karaktär

Kan behöva tvättas någon gång om året

Mattslipat

En slät men matt yta

Lättare att rengöra

Polerat

Slät och glansig yta

Behöver endast torkas av

Vad kostar en gravsten?

Priset på en gravsten varierar mycket beroende på storlek, material, form och gravyr. En del kyrkogårdar säljer gravstenar från äldre gravar som ska bytas ut. Att slipa om en begagnad sten kan vara ett mer prisvärt alternativ än att köpa ny sten.

Vanligtvis är gravstenen det sista som kommer på plats, då leveranstiden för gravstenar kan vara 4-6 veckor. Montering och underhåll betalas av dödsboet.

Text på gravsten

Förutom den avlidnes namn, födelse- och dödsdatum kan man gärna skriva något som berättar vem den avlidne var. Det kan vara en titel, ett citat eller hälsning från de anhöriga. Texten kan vara förgylld, målad eller i brons. Man kan även fästa en bronsplatta på stenen.

Är det en familjegrav där det inte finns plats för mer text kan man slipa om stenen. Man kan också lägga en ny sten intill den gamla.

Lova har ett stort utbud av gravstenar, kontakta oss för alternativ. 

Prata med oss

Har du frågor eller behöver råd, tveka inte att kontakta oss. Vår rådgivning är personlig och kostar inget extra.

Kontakta oss