Urna

Om man vill kan man välja att den avlidne ska gravsättas i en urna efter kremering. Man kan också välja att samlas kring urnan på begravningen, istället för kistan. En sådan begravning kallas akt med urna. Det är dock vanligast att man har en kista på begravningen, även om man valt kremering inför gravsättningen.

Gravsättning utan urna

Urna är ofta inget måste, utan något man väljer om man tycker att det känns rätt. Om du har valt minneslund där askan ska spridas för vinden så behövs oftast ingen urna. Vid gravsättning i minneslund, askgravlund eller på en askgravplats gravsätts askan direkt eller i en tygpåse från kyrkogårdsförvaltningen.

Urna på begravning

Inför begravningen väljer man om det ska vara kista eller urna som man samlas kring. Väljer man en urna brukar man placera den på ett bord så att den syns bra. Man brukar dekorera med en krans av blommor runtomkring, vilket kallas urndekoration.

Typer av urnor

Urnor tillverkas ofta i järn, keramik eller bark. Det finns dock alla möjliga typer av material och färger för urnor. Kontakta gärna oss om du har specifika önskemål på hur du vill att urnan ska se ut.

Lag på kista

Även om den avlidna inte ska jordsättas i kista behövs det en kista för transporten och kremeringen. Det är det lag på i Sverige. Vid direktkremering köper man en enklare kremeringskista.

Se Lovas utbud av olika urnor.

Prata med oss

Har du frågor eller behöver råd, tveka inte att kontakta oss. Vår rådgivning är personlig och kostar inget extra.

Kontakta oss